MENÜ

DUYURU :

Bildirimlere izin vererek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Fitch: Bankalar için zor bir yıl olacak

Fitch, 2014 yılının Türk bankacılık sistemi için zor geçeceğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerinin, önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir performans sergileyeceği öngörüsünde bulundu.

Fitch Ratings, gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemlerine ilişkin değerlendirme raporunda, "Gelişmekte olan ülkelerin bankacılık sistemleri daha düşük ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları ve bazı durumlarda artan politik belirsizlik nedeniyle 2014’te önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir performans gösterecek" öngörüsüne yer verdi.

Fitch, gelişmekte olan ekonomilerin bankacılık sistemlerinin yine de oluşabilecek baskılara direnç gösterebileceğine dikkati çekerek, "Gelişmekte olan ülkelerin bankalarının kredi ölçütlerinin ekonomik değişimlere karşı güçlü tamponları olması sebebiyle dirençli olması beklenmektedir" değerlendirmesi yaptı.

Bankacılık sisteminde aşağı yönlü risklerin Çin ve Hindistan’da en yüksek seviyedeyken Rusya ve Türkiye’de de arttığına işaret edilen raporda, "Fitch, Çin’de güçlü kredi büyümesinin 2014 yılında yüzde 18 gibi biraz daha ılımlı bir hızda sürmesini beklemektedir" denildi.

'GERİLİM ABSORBE EDİLEBİLİR'
Değerlendirmenin Türk bankalarına ilişkin kısmında ise şu görüşlere yer verildi:

"Türk bankaları varlık kalitesindeki azalış, azalan marjlar, daha düşük büyüme, yükselen faizlere göre kredilerin ayarlanması, daha zayıf olan para birimi, yavaşlayan ekonomi ve politik belirsizlikler sebebiyle zorlu bir yılla karşı karşıya kalacak. Bunlara rağmen bankaların çoğu ılımlı gerilimi absorbe edebilir durumda ve aşağı yönlü reyting baskıları sınırlı olacaktır."

Hint bankalarının varlık kalitesinde de zayıflama görüleceği bildirilen raporda, Hindistan’daki devlet bankalarının, 2019 yılında Basel kurallarına uygun hale gelebilmek için 60 milyar dolarlık ek varlığa ihtiyaç duyabileceği ifade edildi.

Brezilya’daki ekonomik yavaşlamanın bankaların varlık kaliteleri ve marjları üzerinde ılımlı bir baskı oluşturabileceği belirtilen değerlendirmede, şunlar kaydedildi:

"Büyük bankaların bu zorluklara karşı dirençli olduğunu düşünüyoruz. Fakat devlet bankaları ve bazı küçük ve orta ölçekli finans kuruluşları daha zayıf olan finansman çeşitlemesi sebebiyle daha hassas. Fitch, Meksika bankalarının da 2014’te varlık kalitelerinin stabilize olmasını, Şili, Kolombiya ve Peru’daki bankacılık performanslarını iyi bir şekilde sürdürmesini beklemektedir."

Fitch, Rusya’ya ilişkin değerlendirmesinde, jeopolitik belirsizliklerin ve iş ortamında azalan güvenin, ekonomik büyüme üzerinde oluşturduğu baskılar nedeniyle Rus bankalarının görünümünü zayıflattığının altını çizerken, "Buna rağmen yeniden finansman riskleri yönetilebilir ve resesyonun bizim baz senaryomuzu oluşturmamasından dolayı kredi ölçütlerinde ciddi bir bozulma öngörmüyoruz. Aşağı yönlü riskler devlet bağlantılı bankaların reytinglerine odaklanmış durumda. Bu bankalar zaten negatif görünüme sahip olarak notlandırılmış durumda" denildi.

Altın fiyatları bildiğiniz gibi sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye altın fiyatları, aslında dünya genelindeki bazı parametrelere bağlıdır. Yani sadece Türkiye'ye bağlı herhangi bir piyasa altın fiyatlarını belirlememektedir. Bildiğimiz gibi dünya genelindeki borsaların açılış kapanış saatleri aynı anda olmamaktadır. Dünyanın herhangi bir yerindeki altın borsasında işlemler sonlanırken, bir diğerinde henüz yeni başlamaktadır.

Altın, yatırım araçları arasında uzun vadede kazanç sağlayan güvenilir bir maden olduğundan ve dilediğiniz anda alıcı bulabileceğinizden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Altın fiyatlarını aslında dünya genelindeki ekonomiler aynı anda belirler. Borsanın en güçlü ülkesi ABD'dir. Bu nedenle de altın fiyatlarında daha çok ABD etkili olmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarını, ABD'de yaşanan krizler sıkça etkilemiştir. Bu nedenle altın fiyatlarının ABD'nin çeşitli kurumlarının davranışları doğrultusunda etkilendiğini söyleyebiliriz.

Bir başka açıdan baktığımızda altın, sadece kıymetli bir maden olarak yer almamaktadır. Altın aynı zamanda bir mücevher hammaddesidir. Özellikle bazı ülkelerde, mücevhere önemli ölçüde talep vardır. Türkiye de mücevher talebi fazla olan ülkeler arasında yer alıyor. Mücevher piyasasındaki bu talepler de altın fiyatlarına etki eden bir diğer unsurdur.

Altının aynı zamanda bir maden olduğunu hesaba katarsak, endüstriyel alanda da altına ihtiyaç olduğunu görürüz. Endüstriyel ihtiyaçlar, altın fiyatlarını ufak bir oranda da olsa etkilemektedir.

Altın fiyatlarını takip etmek ve en uygun zamanda altın alımı yapmak, tabii ki yatırımcılar için en doğru seçenek olacaktır. Siz de altın fiyatlarını takip ederek yatırımınız için uygun zamanı bekleyebilirsiniz.